Η απάντηση είναι Καμία. Μπορεί να τα αποκαλούμε βούτυρα, από την ονομασία που έχουν στα Αγγλικά (π.χ. peanutbutter=φιστικοβούτυρο) και από την υφή που έχουν, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για αλείμματα Ξηρών Καρπών ή Σουσαμιού. Είναι μια συχνή απορία που έχουν αρκετοί!!
Παρασκευάζονται από την άλεση των ξηρών καρπών ή του σουσαμιού. Όσο περισσότερο αλέθονται τόσο αρχίζουν και βγάζουν τα έλαια που περιέχουν με συνέπεια να γίνεται αρχικά μια πάστα και στην συνέχεια ένα πιο ρευστό άλειμμα. Στην αγορά υπάρχουν αλείμματα ξηρών καρπών και ταχίνι (από το σουσάμι) που έχουν υποστεί περισσότερη επεξεργασία και έχουν πρόσθετα έλαια, ζάχαρη, μέλι,αλάτι και διάφορες αρωματικές ύλες. Υπάρχουν όμως και τα αλείμματα που έχουν μόνο τον αλεσμένο καρπό χωρίς πρόσθετα λάδια, ζάχαρη και αλάτι, έχουν όλη την νοστιμιά του ξηρού καρπού που επιλέξαμε και τα θρεπτικά του συστατικά!!! Τα έλαια που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι τα έλαια του καρπού και είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό ανακάτεμα.
Θέλεις να το φτιάξεις μόνος/η σου;; Εύκολα!! Χρειάζεσαι ένα δυνατό μπλέντερ (η άλεση διαρκεί αρκετά και αν είναι αδύναμο θα… βγάλει καπνούς, μιλάω εκ πείρας) ή επεξεργαστή τροφίμων και τουλάχιστον 500 γραμμάρια από τον αγαπημένο σου ξηρό καρπό. Θα μπορούσες να βάλεις 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι, λίγο αλάτι ή κακάο. Προσωπικά αλέθω μόνο τον καρπό.
Αρχικά βάζεις τους ξηρούς καρπούς που διάλεξες για 7-10 λεπτά στον φούρνο στους 180ο βαθμούς ώστε να ζεσταθούν λίγο και να βγάλουν πιο εύκολα τα έλαια τους όσο τα αλέθεις. Τους αφήνεις λίγο να κρυώσουν. Τους ρίχνεις στο κάδο του μπλέντερ ή του επεξεργαστή τροφίμων και τους αλέθεις μέχρι να αποκτήσει την μορφή του αλείμματος. Θέλει λίγο υπομονή!! Θα δεις τον κάδο από το μπλέντερ να ζεσταίνεται λίγο, είναι κάτι φυσικό που γίνεται από την άλεση των καρπών!! Τέλος το βάζεις σε ένα βαζάκι και είναι έτοιμο!
Η αλήθεια είναι όταν ανακάλυψα τα Φιστικοβούτυρο, Αμυγδαλοβούτυρο, Φουντουκοβούτυρο και το Ταχίνι από την Cicamon, που τα φτιάχνει όλα σε πετρόμυλο και δεν περιέχουν τίποτα άλλο εκτός του αντίστοιχου καρπού σταμάτησα να φτιάχνω σπίτι μου. Έτσι γλιτώνω χρόνο, έχω μεγαλύτερη ποσότητα και δεν καταστρέφω τα μπλέντερ του σπιτιού!!! Και φυσικά μπορείς και αυτά να τα ανακατέψεις με μέλι ή κακάο αν τα θέλεις πιο γλυκά και σοκολατένια!!
Ανακαλύψτε την ποικιλία ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, αλειμμάτων και σνακ στο https://biokarp.gr/
Ακολουθείστε μας στa social:
Β Ι Ο Κ Α Ρ Π – Φρέσκοι & γευστικοί Ξηροί Καρποί
*Αποποίηση Ιατρικών Συμβουλών
Οι πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη υγείας των τροφών έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή ούτε αντικαθιστούν τις οδηγίες του γιατρού ή διατροφολόγου σας. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή ή αν έχετε ειδικές διατροφικές ανάγκες ή προβλήματα υγείας.